Themagroep Sterke Veranderprogramma's terugkoppeling Kick-off bijeenkomst
Op 20 maart 2024 was de eerste bijeenkomst van de nieuwe themagroep "Sterke veranderprogramma's". Op deze zonnige woensdagmiddag zijn we te gast bij zorgorganisatie Abrona, die mogelijk maakt dat verstandelijk gehandicapten samen met andere burgers in één woonwijk wonen. Désirée Hoogstraten vertelt: "Onze visie is inclusie: mensen met een verstandelijke beperking die zoveel mogelijk zelfstandig en volwaardig leven en werken in de samenleving. En als dat niet kan, dan halen we de samenleving naar hen toe. Op het instellingsterrein verrees een gewone woonwijk voor mensen met en zonder verstandelijke beperking. De aanpak van die grote verandering zouden we nu waarschijnlijk een programma noemen, maar toen waren het allerlei verschillende initiatieven die parallel liepen. De realisatie van deze wijk is mede te danken aan mensen met visie, lef en doorzettingsvermogen, waaronder de toenmalige commissaris van de Koningin. Zoals Abrona toen 'zorgde voor' een inclusieve wijk, maken zij nu de verandering door naar 'zorgen dat' mensen met een beperking zelfstandig overal gewoon mee kunnen doen.
Ook de tweede veranderopgave is een kanteling waarbij "zorgen voor" naar voren komt. Inge Luttikhuizen nam ons mee in het programma Maatwerk en Regie van de gemeente Den Haag. Het doel dat inwoners in één keer geholpen worden met hun hulpvraag en als veranderopgave dus "zorgen voor" inwoners centraal stelt. In deze veranderopgave wordt gebruik gemaakt van principes om richting aan de verandering te geven, bijvoorbeeld:
- Kleine signalen verdienen aandacht.
Bijna iedere complexe casus is klein begonnen, vaak met een aanvraag die (op zich terecht) niet is gehonoreerd. Als we dan alert zijn, doorvragen naar de achterliggende reden van de aanvraag en achterhalen wat er aan de hand is, kunnen we beter zorgen voor deze inwoner en voorkomen we ellende.
- We regelen kennis en kennissen.
Professionals onderling worden vaak (met de beste bedoelingen) van het kastje naar de muur gestuurd. "We denken dat deze collega je kan helpen" en dan blijkt dit niet zo te zijn. In plaats daarvan ga je zeker stellen dat ambtenaren de kennis en kennissen om zichzelf heen verzamelen en dat ze de inwoner effectief helpen (en niet doorverwijzen).
Daarna droomden we met elkaar wat de themagroep kan brengen. 'Sparren over mijn veranderopgaves', 'Leren van andermans veranderopgaven en aanpak', 'Stel dat we een whitepaper kunnen schrijven over aanpakken voor sterke veranderprogramma's.' Het was een mooi begin en in juni gaan we een tweede bijeenkomst organiseren (datum volgt). Het onderwerp van de volgende bijeenkomst is "welke programmatische aanpak past bij jouw veranderopgave".