Het eerste jaar van de themagroep Sterke Veranderprogramma’s
- 3 bijeenkomsten
- 20 geïnteresseerden
- 2 thematrekkers
- Meestal tijd tekort
En … wat is het fijn om met elkaar te sparren over veranderprogramma’s!
In de bijeenkomst van augustus jl. vertelde programmamanager Koen Delen (DCMR Milieudienst Rijnmond) over een programma waarin een nieuwe inspectiemethodiek werd ontwikkeld. Verandermanager Wim Timmermans (Royal HaskoningDHV) vertelde over de verduurzaam opgave van ontwikkelend beheer in de gemeente Utrecht.
Belangrijke punten uit hun verhalen:
- De programmamanager is ook maar een one-man-army
Koen herkende dat hij niet alles zelf kon doen en versterkte zijn team o.a. door een verandermanager aan te nemen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om als programmamanager je grenzen te erkennen en hulp in te schakelen. Je bent de regisseur van je veranderprogramma. - Het belang van het waarom
Door het positieve perspectief van ‘intelligent toezicht’ en ‘administratieve last verlagen’ te benadrukken, ontstond er in het programma van Koen draagvlak en zelfs enthousiasme voor het nieuwe werken. Toen die waarom nog miste was er vooral angst dat je door de automatisering van inspectie een ‘afvinker’ werd van lijstjes. - ADKAR-model als veranderaanpak
Het Prosci ADKAR-model (Awareness, Desire, Knowledge, Ability, Reinforcement) is een krachtige tool om verandering te structureren. Wim gebruikte het in zijn programma. Het helpt om stap voor stap te werken aan bewustwording, betrokkenheid en het daadwerkelijk implementeren van nieuwe werkwijzen. Zeker bij een divers veld als de openbare ruimte is dit model waardevol om focus te houden. Zie afbeelding.
- Ander gedrag concreet maken
Een van de sterkste punten in Wim’s verhaal is het belang van concreet maken wat er anders moet gebeuren. Zonder deze duidelijkheid blijft verandering vaak abstract en ongrijpbaar. Voor iedere rol in kaart brengen wat het anders werken inhoudt, geeft duidelijkheid en betrokkenheid.
De gedeelde conclusie was dat verandering niet iets is wat je ‘erbij doet’. Het vraagt om toewijding, aandacht en vaak een specifieke rol binnen een programma, zoals een verandermanager.
De Themagroep kwam in november jl. ook bij elkaar. Ditmaal bij Levvel in Amsterdam. Levvel is een gespecialiseerde jeugdhulpinstelling die kinderen, jongeren en gezinnen ondersteunt bij complexe vraagstukken rondom opgroeien, opvoeden en mentale gezondheid.
Het programma '1 Levvel proces' waar Imke Ridder zich dagelijks mee bezighoudt stond centraal. Aan de hand van een korte introductie en het nieuwe programmacanvas heeft de groep aanwezigen Imke de hemd van het lijf gevraagd. Voorbeelden van andere programma's hielpen om te duiden hoe ze inhoudelijk en procesmatig een twist kon geven aan wat al liep en ondertussen deed iedereen ideeën op voor het eigen werk.
De groep heeft inmiddels een eigen appgroep om volgende data te bepalen, maar heeft veel interesse in nieuwe programmamanagers. Dus als je het leuk vindt om met collega's van andere organisaties naar je eigen programma, andere programma's en overkoepelende thema's te kijken, laat het dan zeker weten!
Begin volgend jaar gaan we een bijeenkomst organiseren met als thema: ‘Het borgen van verandering’.
Wil je niets missen van onze activiteiten? Meld je aan als geïnteresseerde bij PGM Open (
Inge Luttikhuizen & Inge van Kooten