Skip to main content

Welkom

Portfoliomanagement

Prioriteren binnen je programma

Een programma is gericht op doelrealisatie vanuit de samenhang tussen alle projecten en andersoortige inspanningen. Maar welke projecten zijn het meest geschikt om nu te starten en welke zou je juist moeten ‘parkeren’ en pas later oppakken? Maar hoe doe je dat op een gestructureerde wijze en met voldoende afstemming met de lijnorganisatie?

Portfoliomanagement: een integraal keuzeproces

Portfoliomanagement (PFM) is in de kern een integraal keuzeproces om te komen tot de meest waardevolle én haalbare projecten. PFM gaat hierbij uit van de stappen aanmelden, afwegen en monitoren van projecten. Daarbij uitgaande van strategische doelen die gerealiseerd moeten worden met schaarse middelen (geld en capaciteit/expertise). Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden tussen de projectvoorstellen; wat doen we nu en wat doen we later? Deze afweging wordt beter mogelijk door onder andere een uniforme uitwerking van projectvoorstellen, een gedragen afwegingskader en een integrale portfolio- of prioriteringstafel. PFM biedt hier concrete handvaten voor, zowel ‘boven’ (organisatiebreed, over de programma’s heen) als ‘binnen’ een programma.

Portfoliomanagement ten dienste van een programma

Als het gaat om het inzetten van PFM ‘binnen’ een programma, dan kan dat onder andere via een periodieke prioriteringstafel. Met de programmamanager, de opdrachtgever en de bateneigenaren/capaciteitsleveranciers aan tafel, wordt bepaald welke projecten in de komende periode prioriteit verdienen. Maar ook wat dat concreet betekent qua inzet/verschuiving van geld, capaciteit en expertise. Deze prioriteringstafel kan jaarlijks, gekoppeld aan de faseplannen van het programma, maar ook (drie)maandelijks, gekoppeld aan de voortgangscyclus van de projecten.

Portfoliogame

In de Portfoliomanagement Game stap schuif je aan de prioriteringstafel dat speciaal voor een grootschalig programma is opgezet. Samen met andere spelers stap je in de rol van een strategische adviseur, een capaciteitsleverancier of een programmamanager, en werk je richting ‘harde’ keuzes over welke projecten het meest waardevol én het meest haalbaar zijn voor het programma. Enkele PFM-tools komen hierbij langs, waaronder uitgewerkte projectvoorstellen en een afwegingskader. Je beleeft gedurende het spel op een speelse wijze en in een veilige setting een aantal herkenbare gedragspatronen en neigingen vanuit de praktijk. Zoals te sterk denken vanuit jouw eigen belang in plaats van het collectieve belang. Of het plaatsen van urgentie boven strategisch belang bij het prioriteren van projecten. Het spel geeft je daarmee een leuke eerste introductie met een aantal PFM-principes en geeft je inzicht in hoe PFM jouw programma kan helpen.

Mocht je interesse hebben in PFM of de PFM Game, neem dan contact op met Amir Sharafkhani van TwynstraGudde (06 47 15 72 95 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Afbeelding portfolio