Event

PGM Open Event is hét event over programmamanagement in Nederland. We brengen inspirerende sprekers en deelnemers bij elkaar om vraagstukken en nieuwe ontwikkelingen in het vak te verkennen en samen te zoeken hoe we het werken aan programma’s verder kunnen verbeteren.

Het volgende PGM Open Event vindt plaats op 6 februari 2020 en heeft als thema ‘Als de spanning oploopt...’

Thema 2020: Als de spanning oploopt...

Programma’s zijn per definitie spanningsvolle ondernemingen. Spanningen horen erbij, expliciet en impliciet. Het gaat ergens om. Het vraagt dat je de goede balans weet te vinden, met paradoxen om kan gaan, op zoek gaat naar het ‘juiste midden’. Bijvoorbeeld tussen lange termijn effecten en korte termijn resultaten, tussen leren en realiseren, tussen (politieke) opportuniteit en (ambtelijke) rationaliteit, tussen ambitie en realiteit, tussen ontwikkelen en uitvoeren, etc.

Hoe ga jij om met deze spanningsvelden? Hoe creëer je de optimale spanningsboog en vind je de balans die werkbaar en productief is? Hoe ga je ermee om als de spanning niet meer ‘gewoon’ en vanzelfsprekend is, als er onbalans ontstaat en het niet meer werkbaar is? Als de spanning te groot wordt, binnen het programma, tussen het programma en de staande organisatie(s), of in relatie met de omgeving. Op het PGM Open Event 2020 staan dit soort vragen centraal. Lees hier verder over het inhoudelijk kader

Keynote: Victor Lamme

Victor Lamme keynote

Victor Lamme is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de UvA, expert op het gebied van perceptie en bewustzijn, auteur van o.a. het boek ‘De vrije wil bestaat niet’ en partner in Europa’s eerste neuromarketing onderzoeks- en adviesbureau Neurensics. Hij is een graag geziene gast bij tv-programma’s zoals Pauw en Jinek. Hij neemt ons mee in wat er met het brein gebeurt bij spanning en hoe zich dit uit in het gedrag dat we vertonen. Hoe is het brein te sturen en hoe kan jij als programmamanager daarop inspelen, ook in tijden van spanning? 

Keynote: Mohamed el Mokaddem

Mohamed El Mokaddem

Mohamed el Mokaddem is programma-directeur van Taskforce +500 in Den Haag. Hij neemt ons mee in de opgave waarvoor het programma staat gesteld om jaarlijks 500 Haagse inwoners extra uit de bijstand te halen en een baan te bezorgen, bovenop de reguliere opgave van 4000 mensen per jaar. Het programma vraagt een flinke inzet van stad en regio, met allerlei spanningen op ambtelijk en bestuurlijk niveau en in de samenwerking met werkgevers. Met zijn ervaring als voormalig wethouder van Gemeente Westland (opdrachtgever) en nu als opdrachtnemer, geeft Mohamed ons een buitengewoon inkijkje in de spanningen die hij zelf ervaart en heeft ervaren in zijn rol en hoe hij daarmee omgaat.

Terugblik 2019

Programma 2020

Hieronder publiceren we komende periode de programmaonderdelen van het event 2020. De keynote(s) en eerste workshops zijn namelijk al bekend!

Workshop: Regionale Energiestrategiën, worstelen of wennen?

RES west brabant

René Idema (RoyalHaskoningDHV en projectleider RES West-Brabant) vertelt meer over 'RES West-Brabant. De RES-trajecten zijn een aaneenschakeling van sprintjes, die samen een marathon vormen. Hoe verenigen we hoge tijdsdruk met een vernieuwende governance en een goede participatie?

Workshop: samenbrengen IT ProRail en NS

NS Prorail

Henk Bothof (directeur ICT bij ProRail), Hessel Dikkers (CIO bij NS) en Niels van Loon (toezichthouder) nemen je mee in het traject waarin 3 grote programma's onder grote tijdsdruk samen moesten komen, waarbij het gezamenlijk doel niet altijd het beste was voor elk van de 3 programma's afzonderlijk.

Workshop over de Energy Game: het spanningsveld op tafel

energy game

Spanning ervaar je ook zelf tijdens PGM Open! De gemeente Veenendaal zette met succes deze serious game in om het bewustzijn over de vele, diverse belangen te vergroten. Ervaar zelf wat dit kan betekenen voor jouw programma!

Tarieven en voorwaarden

Deelnametarief

Het deelnametarief (incl. diner) bedraagt € 595,- excl. btw.

Vroegboekkorting

Boek je vóór 1 december 2019, dan profiteer je van de vroegboekkorting. Je betaalt dan € 495,- excl. btw.

Annulering en voorwaarden

Tot 6 januari 2020 kun je kosteloos annuleren (uitsluitend schriftelijk, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Als je na 6 januari 2020 annuleert, volgt er geen restitutie van de deelnamekosten. Je plaats mag natuurlijk altijd door een vervanger worden ingenomen. Laat ons dit dan tijdig weten.

Na het versturen van het aanmeldformulier ontvang je een automatische ontvangstbevestiging. Als je kiest voor betalen per factuur ontvang je binnen enkele werkdagen de factuur. Je kunt ook via iDeal betalen. We hanteren een betalingstermijn van 14 dagen.

Groepskorting

Schrijf je je in met een groep, dan kun je ook korting krijgen. Dit is alleen geldig als je meerdere deelnemers van 1 organisatie gelijktijdig inschrijft. De eerste inschrijver (of contactpersoon) ontvangt een totaalfactuur voor alle deelnemers. Het is niet mogelijk later deelnemers toe te voegen.

 

Tarieven tot 1 december 2019
Incl. vroegboekkorting, excl. btw
 • € 495
  1ste en 2de deelnemer
 • € 495
  3de en 4de deelnemer
 • € 475
  5de en 6de deelnemer
 • € 455
  7de en 8ste deelnemer
 • € 435
  vanaf 9de deelnemer
Tarieven vanaf 1 december 2019
Excl. btw
 • € 595
  1ste en 2de deelnemer
 • € 575
  3de en 4de deelnemer
 • € 555
  5de en 6de deelnemer
 • € 535
  7de en 8ste deelnemer
 • € 500
  vanaf 9de deelnemer

Locatie

Het PGM Open Event vindt traditioneel plaats in DeFabrique in Utrecht. Alleen in 2017 zijn we uitgeweken naar het terrein van De Baak in Driebergen. DeFabrique is een voormalig fabrieksterrein op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Eind jaren 90 van de twintigste eeuw werd het overgenomen door de familie van Eck. Zij verbouwden het tot een evenementenlocatie. De locatie inspireert ons tot op de dag van vandaag om met elkaar te zoeken naar inspiratie en vernieuwing in programmamanagement.

Kom je met de trein?

Op station Maarssen stoppen treinen uit Amsterdam en Utrecht. Je bereikt de locatie gemakkelijk in 15 minuten lopen. Er zijn op station Maarssen ook OV fietsen beschikbaar.

Kom je met de auto?

Parkeer dan op één van de 700 gratis parkeerplaatsen bij DeFabrique. Professionele parkeerbegeleiding ontvangt je en wijst je de weg, zodat het parkeren soepel verloopt.

Adres en bereikbaarheid

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
PGM Open Event vindt plaats in DeFabrique

Organisatie

Het PGM Open Event 2020 wordt georganiseerd door een projectteam bestaande uit Lauren Algra en Bouke Nederhof, ondersteund door SPITZ congres en event. De stuurgroep, die tevens fungeert als programmacommissie, wordt gevormd door Jo Bos, Björn Prevaas, Helmuth Stoop en Liesbeth Schipper. Hiernaast  betrekken we allerlei mensen uit het veld van programmamanagers en inhoudelijke experts om samen tot een mooi programma te komen.

Als je contact met ons wil opnemen over het PGM Open Event, vul dan het contactformulier in. Je kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je meer over de organisatie achter PGM Open weten, ga dan naar de pagina over ons.

Eerdere events

PGM Open Event vindt elke 1e donderdag van februari plaats. Alleen in 2018 sloegen we een jaartje over. Hieronder kun je terugkijken naar eerdere events in de vorm van de programma’s, filmpjes, foto’s en presentaties van de sessies die tijdens deze edities zijn verzorgd.

Schrijf je in en ontvang PGM Open updates