Skip to main content

Welkom

Themagroep duurzaamheid 7 september

PGM Open themagroep duurzaamheid: 

Terugblik bijeenkomst 7 september: samenwerking lijn- en programmaorganisatie

Tijdens deze bijeenkomst stond de samenwerking tussen de lijnorganisatie en de programmaorganisatie centraal. Tijdens deze bijeenkomst heeft Bouke Nederhof, adviseur programmamanagement, ons meegenomen in de theorie. Daarna hebben we gezamenlijk twee casussen besproken: Kamal Amain en Fay van Zeijl presenteerde een casus van de Gemeente Alkmaar en Arjan Raatgever de Regionale Energiestrategie Alblasserwaard.

 • De interactie tussen lijnorganisatie en programmaorganisatie vanuit 3 perspectieven  (Bouke Nederhof)
  Presentatie (op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
 • Casus 1: Gemeente Alkmaar (Fay van Zeijl & Kamal Amain)
  De Agenda Duurzaam Alkmaaren het doelen - inspanningen netwerk te vinden op de website van de Gemeente Alkmaar.
 • Casus 2: Regionale Energie Strategie Alblasserwaard (Arjan Raatgever)
  Presentatie (op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Vooruitblik bijeenkomst januari 2024

 • Eric de Jong, programmamanager bij de Gemeente Waalwijk, zal in januari/februari een presentatie houden over de verschillende fasen van een programma duurzaamheid. Eric heeft alle fasen van een programma (opstart, uitvoering, evaluatie, en het opstellen van een nieuw programma) doorlopen, inclusief alle hobbels op gebied van bemensing, eigenaarschap, besluitvorming en monitoring.
 • We zoeken voor deze bijeenkomst nog voor een locatie, bij voorkeur in het midden van het land. Kan jouw organisatie dit verzorgen? Neem dan contact op met Eric (e-mail in de cc).

Oproep vanuit Bouke Nederhof: praktijkverhalen voor ‘interventiegids transitieopgaven’

 • Er wordt binnen TG hard gewerkt aan een ‘interventiegids voor transitieopgaven’. Er wordt al veel geschreven over het werken aan – en versnellen van de grote maatschappelijke transities op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. We zijn een gids aan het maken die laat zien welke concrete interventies je als programmamanager in kunt zetten om echt dingen te veranderen. We zoeken programmamanagers zoals jullie die we kunnen interviewen. Tijdens het interview maken we samen een learning history en brengen we de interventies in beeld die jij (of eventuele voorgangers) hebben ingezet. Mocht je interesse hebben, stuur dan even een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.