Skip to main content

Algemeen

Themagroep Sterke Veranderprogramma's terugkoppeling Kick-off bijeenkomst

Op 20 maart 2024 was de eerste bijeenkomst van de nieuwe themagroep "Sterke veranderprogramma's".  Op deze zonnige woensdagmiddag zijn we te gast bij zorgorganisatie Abrona, die mogelijk maakt dat verstandelijk gehandicapten samen met andere burgers in één woonwijk wonen. Désirée Hoogstraten vertelt: "Onze visie is inclusie: mensen met een verstandelijke beperking die zoveel mogelijk zelfstandig en volwaardig leven en werken in de samenleving. En als dat niet kan, dan halen we de samenleving naar hen toe. Op het instellingsterrein verrees een gewone woonwijk voor mensen met en zonder verstandelijke beperking. De aanpak van die grote verandering zouden we nu waarschijnlijk een programma noemen, maar toen waren het allerlei verschillende initiatieven die parallel liepen. De realisatie van deze wijk is mede te danken aan mensen met visie, lef en doorzettingsvermogen, waaronder de toenmalige commissaris van de Koningin. Zoals Abrona toen 'zorgde voor' een inclusieve wijk, maken zij nu de verandering door naar 'zorgen dat' mensen met een beperking zelfstandig overal gewoon mee kunnen doen.

Ook de tweede veranderopgave is een kanteling waarbij "zorgen voor" naar voren komt. Inge Luttikhuizen nam ons mee in het programma Maatwerk en Regie van de gemeente Den Haag. Het doel dat inwoners in één keer geholpen worden met hun hulpvraag en als veranderopgave dus "zorgen voor" inwoners centraal stelt. In deze veranderopgave wordt gebruik gemaakt van principes om richting aan de verandering te geven, bijvoorbeeld:

-        Kleine signalen verdienen aandacht.
Bijna iedere complexe casus is klein begonnen, vaak met een aanvraag die (op zich terecht) niet is gehonoreerd. Als we dan alert zijn, doorvragen naar de achterliggende reden van de aanvraag en achterhalen wat er aan de hand is, kunnen we beter zorgen voor deze inwoner en voorkomen we ellende.

-        We regelen kennis en kennissen.
Professionals onderling worden vaak (met de beste bedoelingen) van het kastje naar de muur gestuurd. "We denken dat deze collega je kan helpen" en dan blijkt dit niet zo te zijn. In plaats daarvan ga je zeker stellen dat ambtenaren de kennis en kennissen om zichzelf heen verzamelen en dat ze de inwoner effectief helpen (en niet doorverwijzen).

Daarna droomden we met elkaar wat de themagroep kan brengen. 'Sparren over mijn veranderopgaves', 'Leren van andermans veranderopgaven en aanpak', 'Stel dat we een whitepaper kunnen schrijven over aanpakken voor sterke veranderprogramma's.' Het was een mooi begin en in juni gaan we een tweede bijeenkomst organiseren (datum volgt). Het onderwerp van de volgende bijeenkomst is "welke programmatische aanpak past bij jouw veranderopgave".

Themagroep Duurzaamheid terugkoppeling bijeenkomst Gemeente Waalwijk

Op 29 februari hebben Jetske Vaas van Witteveen en Bos en Eric de Jong van de gemeente Waalwijk de aanwezigen meegenomen in hun duurzaamheidsreis. Twee programma’s, twee verschillende werelden, een adviesbureau en een gemeente, maar één gedeelte ambitie. De wereld een beetje mooier achterlaten en als het kan een beetje impact maken. CO2-reductie is het sleutelwoord. Vanuit het bureau via eigen handelen en de wijze van adviseren, vanuit de gemeente eveneens door eigen handelen (maatschappelijk vastgoed, inkoop en aanbestedingen) maar ook door het creëren van bewustwording bij inwoners en ondernemers en het aanbieden van allerlei handelingsperspectieven en arrangementen.

 

Bijdrage Event 2024

Uitnodiging om een bijdrage te leveren PGM Open Event 2024

We nodigen je uit om mee te denken en te doen met aansprekende voorbeelden/ideeën rondom programma’s en het thema dat we hiervoor hebben beschreven. Heb je ideeën voor onderwerpen binnen dit thema, voor sprekers/gasten en/of voorbeelden van cases/producten uit de praktijk, en/of zou je zelf een bijdrage willen leveren, stuur dan voor vóór 8 maart 2024 jouw idee, suggestie of voorstel uitgewerkt in het intakeformulier naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We hanteren de volgende criteria waaraan de bijdrage moet voldoen: 

  • een duidelijke link met het thema hebben
  • de link met het vak programmamanagement is duidelijk aanwezig. De bijdrage is gericht op het ontwikkelen van nieuwe inzichten voor het vak van programmamanagement. Dat hoeft niet in de vorm van ultieme antwoorden, maar kan ook in de vorm van eerste ideeën, onderzoeksvragen waar we ter plekke mee aan de slag gaan, e.d.
  • de bijdrage is (grotendeels) interessant voor onze doelgroep van ca. 300 programmamanagers, opdrachtgevers of adviseurs uit diverse sectoren
  • de bijdrage duurt 60 minuten
  • Je hebt ervaring met ‘optreden voor een groep’ en het verzorgen van een aantrekkelijk programmaonderdeel. Je bijdrage kent een passende werkvorm bij het onderwerp. Daarbij zoeken wij in het programma naar een afwisseling van werkvormen (luisteren, participeren, creatief aan de slag) en werkvormen die in zichzelf recht doen aan het thema (ervaringsleren)
  • je draagt actief bij aan het bekend maken van het PGM Open Event (bijvoorbeeld via eigen sociale media, eigen websites of netwerken, e.d.).

Het PGM Open heeft geen commerciële doelstelling en daarom selecteren we met name op basis van inhoudelijkheid en de vernieuwende potentie van een bijdrage. Bijdragen met enkel een commercieel doel worden niet geaccepteerd.

We zien je suggesties of voorstellen graag tegemoet! Mail je bijdrage vóór 8 maart 2024 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Daarna gaat voor ons de grote puzzel starten om van alle inzendingen te bekijken welke bijdragen een plek kunnen krijgen in het programma. Wellicht dat we nog contact met je opnemen voor nadere informatie/ toelichting, dus noteer s.v.p. ook je contactgegevens onderaan. We streven er in ieder geval naar om je eerste helft april uitsluitsel te geven of jouw bijdrage wordt opgenomen in het definitieve programma. Zo niet, dan hebben we ook ongeveer 10 x per jaar netwerkbijeenkomsten die we organiseren: korte, interactieve sessies met ongeveer 30 deelnemers. Als we denken dat je bijdrage daarvoor meer geschikt is, laten we het ook zeker weten.

Terugkoppeling netwerkbijeenkomst - “Help ik word voor het eerst programmamanager” 

Op 23 januari jl. organiseerden we voor de tweede keer een netwerkbijeenkomst met als thema wat te doen als je voor het eerst de rol van programmamanager krijgt. Bijna 30 deelnemers wisselden in een interactieve online sessie ervaring en tips uit over wat dan belangrijke aandachtspunten zijn. Dat nadat Maaike van Meerten (Jo Bos & Co) een aantal principes en uitgangspunten over het werken in een programma had gepresenteerd.

Een paar tips en adviezen:

  • Neem rust en ruimte aan de voorkant van je programma en bouw reflectietijd in.
  • Het is aan te raden om het proces van het bouwen van een programma te laten begeleiden.
  • Neem tijd om de situatie eigen te maken à maak met betrokkenen een tijdlijn over de geschiedenis - heden - toekomst van het programma.
  • Maak goede afspraken met de opdrachtgever over doelstellingen in plaats van resultaten.
  • Leer vertragen.
  • Goed contracteren en gesprek voeren met de bateneigenaren binnen je programma
  • Volg een training (in-company is goedkoper), lees een boek over programmamanagement.
  • Wanneer je na de 1ste fase instapt in een programma, neem dan de tijd voor het gesprek met opdrachtgevers en betrokkenen over hoe ze kijken naar het programma en plan dan ook een eiland van reflectie.
  • Houd voldoende afstand tot de inhoud om te blijven kijken wat er (procesmatig) gebeurt.
  • Denk na over methodiek, veranderaanpak die bijdraagt aan het behalen van je doelen.

Een leuke en nuttige bijeenkomst dus die we in het najaar opnieuw op de agenda gaan zetten. Houd de agenda in de gaten….

Terugkoppeling netwerkbijeenkomst - Goed teamwerk realiseren als programmateam: een kunst en kunde! 

Op 6 februari verzorgde Karin Derksen een netwerkbijeenkomst over goed teamwerk in programma’s. Zij schreef eerder onder meer het boek Goed teamwerk, winnaar van de Ooa boek van het jaar verkiezing 2022. Karin nam ons mee in de basisvoorwaarden voor teams, de invloed van multiple team membership op goed teamwerk en het concept teamontwikkelruimte: hoe creëer je ruimte in je team voor leren en ontwikkelen, zodat je een zo goed mogelijk resultaat als team behaalt?

In een programma werk je met allerlei teams, afhankelijk natuurlijk van de omvang van het programma. Denk aan het programmateam, projectteams, teams in de staande organisatie en daarbuiten (bijvoorbeeld in andere organisaties). Maar ook aan een stuurgroep, die we vreemd genoeg geen team noemen (maar groep) en ook lang niet altijd als team acteert. What’s in a name? Jazeker, een groep is écht iets anders, zo betoogt Karin.

Om van een team te kunnen spreken zijn drie basisvoorwaarden aan de orde: een helder en gedeeld doel, onderlinge afhankelijkheid en beperkte omvang (max. 10 mensen). Over die laatste voorwaarde: hoe groter een team wordt, hoe meer we sociaal luieren. Goed om eens door die bril naar de teams in je programma te kijken: als een van die teams minder goed draait, zou dat dan met deze drie basisvoorwaarden te maken kunnen hebben? Of is er iets anders aan de hand (want natuurlijk: een goed team vraagt veel meer).

Steeds vaker werken mensen in meerdere teams en groepen tegelijkertijd. Gemiddeld 8. Dit fenomeen heet multiple team membership (MTM). Dat is bevorderlijk voor het leren en presteren van individu en team, maar helaas tot op zekere hoogte:

  • Te weinig variatie heeft geen positief effect op leren en productiviteit
  • Te veel variatie echter ook niet.
  • Ergens tussen de 3 en 9 teams lijkt een omslagpunt.

Samen met Björn Prevaas en Manon Ruijters schreef Karin een artikel over MTM. Je kunt dit hier downloaden. In het artikel zit een handig instrument dat je kunt gebruiken om in beeld te brengen hoe het met het meervoudig teamlidmaatschap in jouw programma zit.

Tot slot wierpen we met elkaar de blik op het concept teamontwikkelruimte: een sociale ruimte die teamleden in de interactie met elkaar maken door vier activiteiten te ondernemen (zie plaatje). Hoe beter het een team lukt om deze vier activiteiten gebalanceerd in praktijk te brengen, hoe beter hun resultaten zijn. De moeilijkheid zit in de paradox. Enerzijds wil je focus en versnellen met toekomst creëren en organiseren (performance oriëntatie). Anderzijds heb je te vertragen en verbreden met reflecteren en dialoog voeren (lerende oriëntatie). Hoe scherper de teamleden hun doel hebben gedeeld, hoe beter ze in staat zijn te balanceren in die paradox.

Een mooie sessie om met elkaar een blik te werpen op goed teamwerk in programma’s. Food for thought!

Afbeelding1