Niet alle veranderingen in de zorg worden onmiddellijk door de lijnorganisatie omarmd, zeker niet als het doel van het programma ook kostenbesparingen in de lijnorganisatie vraagt. Hoe kun je vooraf nou zorgdragen voor acceptatie van je verandering?
In het Antonius Ziekenhuis in Utrecht hebben ze daar iets op bedacht, gaandeweg de rit. De programmaopdracht is uitgewerkt in één KPI, die uitgewerkt is in de doelstellingen van de verschillende lijnafdelingen van het ziekenhuis. De bijdragen die een lijnafdeling doet, draagt bij aan de eigen doelstellingen en aan de programmadoelstelling. Hierdoor ontstaat er interactie tussen het programma en de lijnorganisatie waarbij eigenaarschap en betrokkenheid ontstaan. De interactie bestaat uit “top-down” vertalen van de programmaopdracht in verwachtingen en consequenties voor de lijnafdeling waarbij “bottom-up” de vrijheid wordt gelaten hoe men het doel wil bereiken.
Jan van Bruggen van het programma “Juiste Zorg, Juiste Plaats, Juiste Kosten” van het Antonius Ziekenhuis in Utrecht laat in een praktijkvoorbeeld zien hoe je “gelijk-gerichtheid” kunt vergroten tussen programma en lijnorganisatie door “pushen vanuit het programma” om te draaien naar “pull vanuit de lijn” om ogenschijnlijk tegengestelde belangen te overbruggen.
Deze case is eerder ook gepresenteerd op het PGM Open Event afgelopen september; op verzoek van velen wordt deze nog een keer online georganiseerd (met dank aan Jan). In de netwerkbijeenkomst is er ook voldoende tijd om door te spreken over de case met Jan en met elkaar. Niels van Loon van PGM Open faciliteert deze netwerkbijeenkomst.
Niet alleen interessant voor professionals in de zorg; de case is van toepassing op alle programma’s waarbij synergie met de staande organisatie en accepteren van de verandering centraal staat.